Už nějakou dobu se chystám napsat článek na toto téma. Všimla jsem si, že snad všude, kde jsou malé děti, jsou i křupky. Dlouhé, krátké, slané, sladké, i bez příchutě, křupavé „paličky“ do ruky.
Úplně chápu proč, taky mám dvě malé děti a vím, jak křupka do ruky pomůže v autě, v obchodě nebo na poště. Taky jsem je párkrát použila, a i dnes, když už není jiná možnost, vytáhnu tuto zbraň. Postupně je ale z jídelníčku úplně vyřazuji.
PROČ JE NEDOPORUČUJI K PRAVIDELNÉMU JEZENÍ:
Protože dítěti nedodají žádné živiny, pouze „zaplácnou“ žaludek. Jsou vyrobeny extruzí, což je výrobní proces, u kterého se klíček v zrnu zničí. Co je klíček a proč je důležitý, si můžete přečíst v mém e-booku zdarma s názvem Moukový manuál.
Křupka je vlastně sacharid bez přidané výživové hodnoty, a právě kvůli extruzi se jedná o pochutinu s poměrně vysokým glykemickým indexem, hlavně v případě těch vyrobených z rýže.
Dalším rozšířeným „nešvarem“ jsou dietní chlebíčky, já jim říkám polystyreny
Proces výroby je stejný a čokoládová nebo jogurtová poleva jim přidá nejen další zbytečné kalorie navíc, ale zpravidla i porci nezdravých trans tuků.
A mně vadí, že je výrobci a prodejci spojují právě s hubnutím a zdravým stravováním.
Taky jsem měla období racio chlebíčků, ale dnes už vím, že to byl omyl, a i proto bych tento reklamní tahák uvedla na pravou míru.
VHODNÁ ALTERNATIVA:
Když teda ne křupky ani chlebíčky, tak co dětem do ruky? No, ideálně plnohodnotné, opravdové jídlo. A jako svačinku doporučuji s sebou brát misku s nakrájenou zeleninou a ovocem. Okurka, mrkev, kedluben nebo jablko. Když to není z nějakého důvodů možné, potom zkuste třeba sušenou meruňku nebo sušený banán. Když chcete pečivo, sáhněte po kváskovém, ideálně domácím. Jestli nutně potřebujete nějaké „krekry“, sáhněte po těch z žitné mouky bez přídavků soli a cukru. Nebo ty od značky Lifefood. Jsou ze zeleniny a semínek, se špetkou soli a bez přidaných nesmyslů. Mají i sladkou variantu s pohankou a datlemi.
No a když plánujete výlet, udělejte si placičky ze zeleniny, vloček a sýra. Dají se jíst rukou a chutnají i za studena.
Jaké jsou Vaše tipy na svačinky do ruky? Budu ráda, když se podělíte!